Pessebre Vivent de Vilavenut

vilavenut4Mossèn Salvador Pagès, el mossèn que es va fer càrrec de la parròquia de Vilavenut de l’any 1982 fins l’any 1994, cada any per les festes de Nadal, junt amb els joves i els més petits del poble feien un pessebre artístic a l’església parroquial de Vilavenut.
A l’any 1989, una vegada acabat el pessebre artístic, Mn. Salvador Pagès va incitar als joves a representar l’escena d’un naixement vivent, abans de començar la missa del gall.
Aquell any es va començar el pessebre vivent, representant a més del naixement les escenes del mercat i dels pastors, amb uns 15 figurants, tots joves i mainada.
A partir de 1989 el pessebre vivent ha anat creixent fins arribar a ésser 110 figurants, de totes les edats a l’any 1998, amb la representació de 37 escenes.
Una anècdota d’aquest pessebre vivent és que cada any s’ofereix la representació de la Mare de Déu, Sant Josep i el nen Jesús al matrimoni del poble que ha tingut un fill, i sempre des del primer any el nen Jesús ha estat representat per una criatura.

pessebrevi06

EL PESSEBRE VIVENT 

Sens dubte un dels capellans que més empremta ha deixat a Vilavenut és Mossèn Salvador Pagès. No és una casualitat que la plaça de davant l’església porti el seu nom en homenatge a la seva dedicació a Vilavenut. Una de les seves contribucions més notòries va ser la posada en marxa del pessebre Vivent. Mossèn Salvador Pagès, en el seu pas com a rector de Vilavenut, del 1982 al 1982, organitzava, durant les festes de Nadal, un pessebre artístic amb la col·laboració dels joves i dels més petits del poble. Fou l’any 1989 i un cop acabat el Pessebre artístic, Mossèn Salvador va animar  als joves a representar l’escena d’un naixement vivent, abans de començar la missa del gall.
Aquell any va començar el seu periple el Pessebre Vivent, representant a més del naixement les escenes del mercat i dels pastors, amb uns 15 figurants, tots joves i mainada.
A partir de l’any 1989 el pessebre vivent ha anat creixent fins a arribar a comptar amb uns cent trenta-cinc figurants, de totes les edats i amb la representació d’unes trenta-cinc escenes.
Una anècdota d’aquest pessebre vivent és que cada any s’ofereix la representació de la Mare de Déu, Sant Josep i el nen Jesús al matrimoni del poble que ha tingut un fill, i sempre des del primer any el nen Jesús ha estat representat per una criatura.
I des de fa 18 anys el caganer és sempre la mateixa persona.
El pessebre es representa al voltant del nucli del petit poble de Vilavenut. Cada d’any es canvien algunes de les escenes de lloc, per tal de que no sigui una monotonia pels visitants que són fidels cada Nadal, i així quedin sorpresos amb escenes i personatges diferents de l’any anterior.
El pessebre vivent de Vilavenut es representa els dies 24 de desembre a la sortida de la Missa del Gall, aproximadament a les 24 hores, i el dia 26 de desembre a les 19h .
El dia 24, una vegada acabat el pessebre vivent, tots els visitants poden menjar xocolata i coca al local social de Vilavenut, i celebrar seguidament una quina popular.
El dia 26 acabat el pessebre vivent els visitants poden assistir a l’església parroquial i gaudir d’un concert nadalenc.

Fotografies Pessebre Vivent 2003

Fotografies Pessebre Vivent 2004

Fotografies Pessebre Vivent 2005

Fotografies Pessebre Vivent 2007

Fotografies Pessebre Vivent 2016

Més informació