Les festes al municipi

Des de l’arrencada de la democràcia, les festes al municipi han tingut una forta embranzida, recuperant-se algunes que havien caigut a l’oblit o creant-se noves activitats festives. Les Comissions de Festes de Fontcoberta o de Vilavenut, i els grups de joves de Fontcoberta i Vilavenut són els grans motors del calendari festiu del municipi.

La Festa Major de Fontcoberta, documentada ja al segle XIV se celebra el cap de setmana més proper a l’1 d’agost, amb ball, activitats esportives, infantils,teatre. Destaquen el pregó de Festa Major que es fa des de 1992 i l’ofici solemne dedicat al patró Sant Feliu.

Per la seva banda, la Festa Major de Vilavenut en honor a la Santa Espina, se celebra el divendres, el dissabte i el diumenge de la Pasqua de Pentacosta. Per voluntat del poble, l’ofici solemne es fa el dissabte en comptes de divendres, dia propi de la Santa Espina. Aquesta festa és anomenada “fangosa” perquè moltes vegades plou. S’organitzen diversos actes entre els quals destaca el Concurs de Pintura i la Festa del Corpus.

El Roser és la Festa Petita de Fontcoberta. Té lloc el tercer diumenge de maig. Els últims anys s’ha revitalitzat amb la Trobada de Fontcobertins i el cant dels goigs del Roser per diversos indrets de la parròquia, recuperats l’any 2000. En canvi, la Festa Petita de Vilavenut se celebra el diumenge més proper al 29 de novembre, festivitat de Sant Sadurní.

El segon diumenge de novembre se celebra la Festa del Patrocini de Fontcoberta. Durant la missa són presentats davant la Mare de Déu tots els nens i nenes que han estat batejats des de l’any anterior.

Pel 12 d’octubre té lloc la Festa de Sant Galderic al monòlit dedicat a aquest sant, que és patró dels pagesos catalans i occitans, que hi ha al Pla de Martís, i que s’inaugurà l’any 1991. En aquesta festivitat s’hi aplega gent dels quatre municipis que tenen la llinda al Pla de Martís: Esponellà, Fontcoberta, Porqueres i Serinyà.

Una antiquíssima tradició festiva del municipi és l’Aplec de la Mare de Déu de la Font, que té lloc als voltants d’aquesta emblemàtica ermita. D’antic l’aigua de la Font tenia propietats curatives L’aplec se celebra l’últim diumenge de març.

Una de les Festes que s’han fet un lloc en el calendari festiu del municipi, i també de la comarca, és la Festa del Cargol, que té en aquest gastròpode el seu principal protagonista. S’hi despatxen ingents quantitats de plats de cargols i s’hi fan concursos de cuina i altres activitats recreatives. L’últim diumenge d’abril.

Altres activitats festives són el Tremparock i les Nits sota la Lloca que organitzen els Trempats, associació juvenil de Fontcoberta i el Vilarock que organitzen els joves de Vilavenut. La Fira de les 2 i 4 Rodes que té lloc a Melianta a principis de febrer, el Carnestoltes que organitza l’Ampa de l’Escola Alzina Reclamadora amb la col·laboració de Batec-Batuc,  la Cavalcata de Reis, l’entrega de premis del Certamen Literari de l’Alzina Reclamadora obert a tots els estudiants de la comarca i l’11 de setembre.