Benvinguts a Fontcoberta

Benvingut visitant de la pàgina web de l’ajuntament de Fontcoberta.

Permet-me que et faci quatre ratlles del nostre municipi.

El nom de Fontcoberta li ve donat per una font canalitzada (coberta) que brolla a l’interior de can Pujol i sobresurt a l’exterior en forma de font pública.

El nostre municipi està situat a bell mig del Pla de l’Estany; és el quart de la comarca tant en nombre d’habitants com en extensió i està format per dos pobles amb personalitat pròpia; Fontcoberta i Vilavenut.
Tant l’un com l’altre, el conformen un bon nombre de veïnats; La Farrès, Figaroles, el Veïnat d’en Fares i el més gran i alhora el més nou, Melianta;  tots aquests a Fontcoberta. I els veïnats de can Deri i d’Espasens a Vilavenut; a més de les nombroses masies escampades arreu.

Tenim una població que frega els 1500 habitants, la majoria dels quals resideixen a Melianta que és on s’apleguen la majoria de serveis.
Val a dir que paga la pena que ens facis una visita per diferents motius; sobretot perquè disposem d’un paisatge molt endreçat i  pràcticament inalterat, amb uns actius molt peculiars, en especial l’estany intermitent de la Platja d’Espolla (hàbitat del Triops Cancriformis, un crustaci que és un verdader fòssil vivent) i les grans i majestuoses Alzines Reclamadores que han esdevingut monuments naturals i símbol del poble.

Hi trobaràs també unes esglésies parroquials amb elements romànics remarcables; la de Fontcoberta (que l’any vinent commemorà els 1100 anys de la seva consagració), amb el seu campanar a quatre vents flanquejat amb llombardes i la de Vilavenut amb la seva magnífica porta ferrada.
Hi trobaràs també els veïnats que abans he esmentat, tots ells de tall medieval amb moltes masies del segle XIV, algunes d’elles fortificades com la de can Figaroles o la de can Pujol. A la Farrès hi ha la masia de Can Jan, ara convertida en un centre cultural on hi ha el centre d’interpretació del paratge protegit de la Platja d’Espolla.

Tenim també petites ermites, totes elles d’origen romànic, com la de la Mare de Deu de la Font, Sant Bertomeu de Torres (de titularitat privada i ara convertida en masia) i la de santa Caterina d’Espasens, aquesta darrera al costat de la força d’Espasens, una petita fortificació, ara en ruïnes que l’ajuntament s’ha encarregat de recuperar i consolidar. Tots aquests elements s’han enllaçat amb dues rutes,  que hem recuperat amb l’ajut de la Brigada de Voluntaris; un grup de veïns enamorats del poble que un cop al mes dediquen unes hores del seu temps a recuperar el nostre patrimoni; rutes que hem anomenat “Ruta de les fonts i del patrimoni de Fontcoberta i Vilavenut”, que et podràs baixar, si és del teu interès.

Et convido doncs, a transitar per aquesta web, pas previ a fer-nos una visita o una estada en alguna de les magnífiques cases de turisme rural o simplement, si vens de passada,  a degustar un bon àpat en qualsevol dels tres restaurants de que disposem i que també trobaràs la seva adreça en aquesta pàgina.

I res més, et deixo que ens vagis descobrint i coneixent.

Moltes gràcies.

Joan Estarriola i Vilardell

L’Alcalde