Coneix els resultats del Procés Participatiu de la recollida selectiva de residus

Aquest inici de curs l’Ajuntament de Fontcoberta i Vilavenut va obrir un procés participatiu per decidir quin model de recollida selectiva volíem pel nostre municipi.
La contaminació a escala planetària es fa insostenible i les administracions ens hem proposat redreçar aquesta situació. La legislació catalana, seguint directrius de la UE, estan dictant mesures per tal de conscienciar a la població de la necessitat de reduir la contaminació i minimitzar les nostres deixalles i augmentar així el percentatge de retorn que fixen sobre el 50%. Tot i que a Catalunya hem fixat el retorn en el 60%. No reciclem per caprici, reciclem per necessitat.

Aquestes mesures van en dues direccions: una formativa on s’informarà els usuaris de la necessitat de reciclar i minimitzar l’abocament de residus i com fer-ho; i l’altra coercitiva: amb augments de les taxes dels abocadors i sancions quan s’incompleixin els percentatges de retorn que recauran sobre els ajuntaments, que voldrà dir sobre els usuaris.

La situació a Fontcoberta, al marge de l’eficiència de l’empresa concessionària que ens fa la recollida, considerem el sistema actual de recollida esgotat i no satisfà a ningú. El principal motiu d’insatisfacció és que reciclem poc, només el 43,2%. Cal doncs millorar aquest percentatge si no volem que ens repercuteixi amb sancions i taxes més elevades.

Però hi ha més motius: Es fa un mal ús dels contenidors. Moltes àrees son usades sense escrúpols tant per veïns com per gent que no és del municipi. Les àrees d’aportació i els contenidors es malmeten sovint i cal fer-ne un manteniment que no sempre és el millor. Sovint es deixen materials fora dels contenidors de qualsevol manera.

Per aquests motius es va obrir el procés participatiu perquè tothom pogués assistir a la les dues sessions que es varen programar pel setembre.

La 1a sessió es va fer divendres 20 de setembre a les 20:00 h on es varen fer les inscripcions per poder participar, es va explicar una introducció d’obertura del procés participatiu, es va donar a conèixer el diagnòstic de la situació actual del nostre municipi. També de la legislació i directrius de la UE, objectius i propostes (Àrees tancades, Porta a Porta, Sistema mixt). Tot plegat va ser explicat per un tècnic del Consell Comarcal. Al final de la sessió es va obrir debat precs i preguntes. Posteriorment aquesta sessió es va traslladar a Vilavenut per assegurar-nos la seva difusió, aquest avegada vàrem ser els regidors els encarregats d’exposar tots els punts pertinents.

La 2a sessió es va dur a terme el passat divendres 27 de setembre a les 20:00 h en aquesta sessió també ens podíem inscriure. A l’inici es va fer un resum de la sessió anterior per a totes aquelles famílies que no hi varen assistir. Tot seguit, responsables municipals de la comarca, varen explicar el funcionament i experiències dels seus respectius municipis. Al final de la sessió vàrem poder adreçar les preguntes per esvair dubtes i es va obrir debat. Els responsables municipals foren Jordi Burch regidor i conseller comarcal de medi ambient i en Josep Jordi, alcalde de Camós.

La 3a sessió es va dur a terme el dimecres 2 d’octubre a les 20:00 h. En aquesta sessió es va fer la votació de presa de decisió. Les votacions només hi varen poder participar totes aquelles famílies que s’haguessin inscrit i haguessin participat almenys a una de les dues primeres sessions informatives.

Durant els següents mesos programarem sessions informatives per explicar el funcionament del porta a porta, per esvair dubtes i fomentar la separació de residus.

Finalment un sincer agraïment a totes aquelles famílies que vàreu participar en les sessions informatives i a la votació final.

Resultats Procés Participatiu-pàgina002 Resultats Procés Participatiu-pàgina003 Resultats Procés Participatiu-pàgina004